Oxytocine is een belangrijk stofje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor een intiem en geborgen gevoel.
Maar oxytocine doet nog meer, het geeft je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je terug ontspannen, door stress en angsten te verminderen.
Oxytocine: 10 verrassende feiten over dit knuffelhormoon
Door aanraking, knuffelen, massage en zelfs oogcontact stimuleer je de aanmaak van oxytocine. Super fijn dus om te weten hoe je dit hormoon op een natuurlijke manier een boost kunt geven op momenten dat je het even nodig hebt.
1. Oxytocine als zwangerschapshormoon
Oxytocine stond vroeger vooral bekend als zwangerschapshormoon. Uit onderzoek blijkt dat oxytocine de weeën opwekt. Al tijdens de zwangerschap maakt het lichaam extra oxytocine aan. Tijdens de bevalling maakt het lichaam, stootsgewijs, nog meer oxytocine aan, ofwel weeën.
2. Fysieke aanrakingen
Bij gewenste aanraking stijgt je oxytocine niveau onmiddellijk: van handdruk tot schouderklopje of een intieme vrijpartij. Door het toegenomen oxytocine gehalte in je lichaam voel je je gelukkiger, je huid gaat ervan stralen en het hormoon vergroot gevoelens van verbinding. Je kan dus begrijpen dat een massage zorgt voor heel veel aanmaak van oxytocine.
3. Compliment geven én krijgen
Naast liefdevolle aanrakingen kan een oprecht compliment je ook voorzien van een boost oxytocine.
4. Oxytocine en je liefdevolle huisdier.
Oxytocine komt niet alleen vrij wanneer je je verbonden voelt met je medemens. Ook dieren spelen een belangrijke rol in de aanmaak van het knuffelhormoon. Knuffelen met een (huis)dier maakt een wereld van verschil voor je stemming; je komt direct in een zachtere en liefdevolle staat van zijn.
5. Luister naar muziek
Door naar muziek te luisteren komt er naast oxytocine ook dopamine vrij; een ander gelukshormoon.
6. De hart-tot-hart knuffel
Hoe langer je knuffelt, hoe meer geluksstofjes er door je lijf gieren. Kies om te beginnen een knuffel-compagnon en steek beiden je rechterarm omhoog. Dit is de arm waarmee je de omhelzing begint. Zo raken jullie beiden harten elkaar.
7. Eet pure chocolade
Pure chocolade stimuleert de aanmaak van oxytocine en reguleert serotonine.
8. Oxytocine bij autisme
Verschillende universiteiten voeren op dit moment een meerjarig onderzoek uit naar de invloed van oxytocine bij autisme. Kinderen met de ‘autisme spectrumstoornis’ worstelen onder andere met hun communicatie en gevoelens van empathie.
9. Omgaan met post-traumatische stress
Uit recent onderzoek blijkt wederom dat oxytocine trauma’s bij PTSS (post traumatisch stress syndroom) een plekje helpt te geven. Oxytocine remt namelijk de activiteiten in het rechter deel van de amygdala. Dat is een deel in de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Word je geconfronteerd met angstige of boze gezichten? Dan veroorzaakt oxytocine een minder heftige reactie in je systeem, waardoor je minder snel in de stress schiet of overprikkeld raakt.
10. Massage, de bron voor aanmaak van oxytocine.
Massage werkt ter ontspanning en verlichting van pijn in spieren, nek/schouders of hoofdpijn. zachte massages werken oppervlakkig op de huid en stimuleren de doorbloeding. Daarnaast maken je hersenen endorfine en oxytocine aan, de twee gelukshormonen waar het allemaal om te doen is.
0 Reacties